Zwangerschapsischias is simpel gezegd een zenuwpijn. De ischias is de langste zenuw die door je lichaam loopt. Deze loopt van je ruggenmerg, via je bil langs de achterkant van je been, en eindigt ter hoogte van je voet. Tijdens je zwangerschap zijn de gewrichten soepeler geworden onder invloed van hormonen, waardoor de ischiaszenuw bekneld kan raken. De beknelling van deze zenuw veroorzaakt hevige pijn in je onderrug.
Symptomen van zwangerschapsischias
De pijn bij zwangerschapsischias kan erg plotseling opkomen en je voelt deze als het ware van boven naar beneden ‘schieten’. Daarnaast kan je bij zwangerschapsischias last hebben van een branderig of juist verdoofd gevoel, spierzwakte, spierkramp, tintelingen in je been, voet of tenen. In sommige gevallen kan de pijn bij zwangerschapsischias zo hevig zijn, dat je niet meer kunt lopen. Als de pijn te ernstige vormen aanneemt is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan eventueel pijnstillers voorschrijven en ook inschatten of een verdere behandeling nodig is.
Behandeling van zwangerschapsischias
Over het algemeen gaat zwangerschapsischias vanzelf weer over, zonder dat je behandeling en/of pijnstillers nodig hebt. Maar als je er veel last van hebt, kan je huisarts pijnstillers voorschrijven. Ook kan een speciale vorm van fysiotherapie uitkomst bieden, waarbij twee verschillende therapieën mogelijk zijn:
- Passieve therapie. Deze vorm van fysiotherapie is bedoeld voor verlichting van de pijn op korte termijn. Je fysiotherapeut zal hiervoor vaak ultrasound-, lasertherapie en elektrische stimulatie gebruiken.
- Actieve therapie. Bij actieve therapie krijg je van je fysiotherapeut oefeningen toegereikt die je zelf kunt doen. Het doel van deze oefeningen is om je flexibiliteit te vergroten, je kracht en conditie te verhogen. Dit zal de pijn ook verlichten en zorgt uiteindelijk voor genezing.
The post Wat is zwangerschapsischias en wat kun je er tegen doen? appeared first on ZwangerschapsWiki.