Quantcast
Channel: ZwangerschapsWiki
Viewing all articles
Browse latest Browse all 120

Klachten die je serieus moet nemen na je bevalling

$
0
0

pijn na de bevallingDat je je na je bevalling niet direct kiplekker en fit voelt is natuurlijk niet bijzonder. Een bevalling is een gebeurtenis die zowel in fysiek, als emotioneel opzicht erg ingrijpend is. Voldoende rust nemen in de periode na de bevalling is in de meeste gevallen voldoende om weer te herstellen.

Klachten na de bevalling

Hoewel sommige klachten normaal zijn is het heel belangrijk om goed op je lichaam te letten. Dit geldt natuurlijk eigenlijk altijd, maar is extra belangrijk na de bevalling. Sommige klachten waar je je normaal geen zorgen over maakt kunnen in deze periode wel degelijk op iets ernstigers wijzen. In dit artikel bespreken we dan ook een aantal klachten waar je zeker niet te lang mee moet blijven lopen.

Bloedverlies na de bevalling

Licht bloedverlies na de bevalling is zeker niet ongewoon. Als het bloedverlies echter niet afneemt, er sprake is van hevig bloedverlies, of als het afgescheiden bloed stolsels bevat is het belangrijk om direct medische hulp te zoeken. Bloedverlies kan gepaard gaan met een hogere hartslag, duizeligheid, zweten en zelfs flauwvallen.

Ernstiger of aanhoudend bloedverlies na de bevalling kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld wijzen op een infectie doordat een deel van de placenta is achtergebleven na de bevalling. Aarzel nooit om contact op te nemen met je huisarts of huisartsenpost als je twijfelt of de hoeveelheid bloedverlies normaal is.

Hoofdpijn na de bevalling

Veel vrouwen hebben last van hoofdpijn na de bevalling. Dit kan simpelweg een bijwerking van een ruggenprik, of andere vorm van pijnstilling zijn. Het kan, vooral in de eerste drie dagen na de bevalling, echter ook een symptoom van zwangerschapsvergiftiging zijn. Andere symptomen van zwangerschapsvergiftiging zijn een vertroebeld zicht, misselijkheid en overgeven.

Houd je last van hoofdpijn, of heb je naast hoofdpijn ook last van de andere genoemde symptomen? Neem dan zeker contact op met je huisarts.

Hoge bloeddruk

Over het algemeen wordt je bloeddruk kort na de bevalling opgenomen. Als de onderdruk hoger is dan 90 kan dit ook wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Uitschieters met betrekking tot de bloeddruk zijn altijd reden tot zorg.

Pijn in de bovenbuik

Pijn in de bovenbuik is het meest voorkomende symptoom van het HELLP-syndroom. Zwangerschapsvergiftiging kan overgaan in het HELLP-syndroom, maar het syndroom kan ook plotseling ontstaan. Bij het HELLP-syndroom is er sprake van een verstoorde leverfunctie en een tekort aan bloedplaatjes, waardoor de stolling van het bloed wordt ontregeld. Het syndroom treedt meestal op vanaf de twintigste week van de zwangerschap, maar kan ook tijdens of in de eerste dagen na de bevalling ontstaan. Meestal onstaat het dan in de eerste 3 dagen na de bevalling, maar er zijn gevallen bekend waar het syndroom pas 8 dagen na de bevalling de kop opstak.

Andere symptomen van het HELLP-syndroom zijn eiwit in je urine, hoge bloeddruk, veel vocht vasthouden, misselijkheid en overgeven, pijn in je bovenbuik, onder je borst, in je bovenrug of tussen je schouderbladen en een tintelend gevoel in vingers en/of tenen.

Het HELLP-syndroom kan in zeer ernstige gevallen levensbedreigend zijn voor zowel moeder als kind (als het zich tijdens de zwangerschap voordoet). Daarnaast vergt het herstel veel tijd, soms maandenlang tot een jaar. Het spreekt dus voor zich dat je zo sne mogelijk medische hulp moet zoeken als je last hebt van één of meer van de genoemde symptomen.

Kortademigheid na de bevalling

Het is niet ongewoon dat je in de eerste periode na je bevalling meer last hebt van kortademigheid nadat je je hebt ingespannen (bijvoorbeeld een trap oplopen). Wanneer de kortademigheid aanhoudt wanneer je je rustig houdt kan dit wijzen op longembolie. Genoeg reden om snel hulp te zoeken.

Pijn op de borst

Wanner je pijn op de borst hebt na de bevalling kan dit simpelweg een gevolg zijn van spanning op de borstspieren, veroorzaakt door de inspanning tijdens de bevalling. Het kan echter ook wijzen op een infectie, of (net als bij kortademigheid) longembolie. Zeker wanneer de pijn gepaard gaat met kortademigheid of het ophoesten van bloed dien je direct medische hulp te zoeken.

Pijn in je kuiten na de bevalling

Pijn, zwellingen en gevoeligheid in je kuiten kunnen duiden op trombose (wat opnieuw een verband heeft met longembolie). Zo snel mogelijk medische hulp zoeken is ook in dit geval het devies.

Manisch gedrag, slapeloosheid en extreem prikkelbaar

Sommige vrouwen ervaren na de bevalling serieuze veranderingen op emotioneel en mentaal vlak. Hoewel het niet vreemd is dat je na een ingrijpende gebeurtenis als een bevalling makkelijk overmand wordt door emoties, is het opletten geblazen als je ook last krijgt van ernstige verwardheid, hallucinaties, waanbeelden en ernstige prikkelbaarheid. Prenatale psychose komt niet erg vaak voor, maar kan zich in kwestie van uren ontwikkelen van relatief milde klachten tot ernstige psychische aandoeningen.

Hoge koorts na de bevalling

Hoge koorst is vaak de eerste aankondiging van een infectie. Bij meer dan 38 graden koorts dien je gelijk medische hulp te zoeken. Te lang met een infectie blijven lopen kan immers logischerwijs ernstige gevolgen hebben.

Niet of nauwelijks plassen na de bevalling

Wanneer je in de eerste 6 uur na de bevalling niet of nauwelijks plast kan er sprake zijn van urineretentie. Een situatie waarbij je zelfs bij een volle blaas niet meer kunt plassen. Uiteindelijk kan de blaas als het ware overlopen, waardoor je zonder dat je daar zelf enige controle over hebt kleine beetjes urine verliest. Wanneer er urine achterblijft in de blaas kan dit tot urineweginfecties leiden.

Andere klachten na de bevalling

Eigenlijk geldt voor alle bovenstaande klachten dat je zo snel mogelijk medische hulp moet zoeken. Zoals we aan het begin van dit artikel al aangaven is een bevalling een behoorlijke aanslag op je lichaam, maar zal het je ook in emotioneel opzicht niet onberoerd laten. Ook als je andere klachten ervaart na de bevalling die we hierboven niet beschreven hebben moet je zeker niet aarzelen om contact op te nemen met je huisarts, huisartsenpost, of eventueel zelfs de eerste hulp. Je lichaam heeft het zwaar te verduren gehad bij de bevalling, artsen zullen je klachten en pijnen na de bevalling dus ook zeker serieus nemen.

The post Klachten die je serieus moet nemen na je bevalling appeared first on ZwangerschapsWiki.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 120