Een omvangrijk Canadees onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen zwangerschapsvergiftiging en hartafwijkingen bij baby’s. Zwangerschapsvergiftiging is een veelvoorkomende complicatie tijdens de zwangerschap die zich onder andere kenmerkt door een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine.
Door een team van Canadese onderzoekers werden de dossiers van alle bevallingen tussen 1989 en 2012 in de verschillende ziekenhuizen in Quebec onder de loep genomen. De dossiers van in totaal bijna 2 miljoen baby’s.
Meer baby’s met hartafwijkingen bij moeders met zwangerschapsvergiftiging
Ongeveer 0,9% van de baby’s kwam ter wereld met een hartafwijking. Bij vrouwen die gedurende de zwangerschap met zwangerschapsvergiftiging te maken hadden gehad lag dit percentage bijna twee keer zo hoog. In deze groep had namelijk 1,7% van de baby’s een hartafwijking. Waarbij opviel dat het percentage met name hoger lag bij vrouwen bij wie al vroeg in de zwangerschap zwangerschapsvergiftiging was geconstateerd.
Bij het merendeel van de baby’s met hartafwijkingen ging het om onvolkomenheden van de wanden die de hartkamers van elkaar scheiden, maar ook problemen met de aorta, longslagader of hartkleppen komen regelmatig voor.
Het verschil in het aantal hartafwijkingen tussen de vrouwen met en zonder zwangerschapsvergiftiging bleef ook in stand als er rekening werd gehouden met factoren als roken, overgewicht, diabetes en andere factoren die de kans op zwangerschapsvergiftiging kunnen verhogen.
De epidemiologe Nathalie Auger, die leiding gaf aan het onderzoek gaf aan dat er op dit moment preventief nog weinig tegen zwangerschapsvergiftiging kan worden gedaan. Wel noemde zij overgewicht als één van de risicofactoren.
The post Verband tussen zwangerschapsvergiftiging en hartafwijking bij baby appeared first on ZwangerschapsWiki.