Quantcast
Channel: ZwangerschapsWiki
Viewing all articles
Browse latest Browse all 120

Kunstverlossingen binnenkort verleden tijd door plastic zak?

$
0
0

odonklVoor de meeste zwangere vrouwen is het erg belangrijk om op een natuurlijke manier te bevallen. Ze zitten niet te wachten op bijvoorbeeld een verlostang of een keizersnede. Soms kan het echter niet anders omdat de gezondheid van de baby en/of moeder gevaar loopt. Een keizersnede is dan de enige veilige optie. De Argentijnse arts Jorge Odón heeft een alternatief bedacht voor deze kunstverlossingen. Zijn uitvinding, een eenvoudige plastic zak, moet ervoor zorgen dat de zogenaamde moeilijke bevallingen goed aflopen.

Hoe de arts op dit idee kwam is wel grappig. Op YouTube zag hij een filmpje waarop te zien was hoe een fles wijn ontkurkt werd door middel van een plastic zak. De man ging slapen en werd midden in de nacht wakker met het idee dat deze techniek ook wel eens zou kunnen werken bij bevallingen met een moeilijk verloop. Hij ging thuis aan de slag met zijn uitvinding. Een glazen stulp diende als baarmoeder en een pop van zijn dochtertje was de baby die vastzat in het geboortekanaal. Een stoffen zak moest uitkomst bieden en de bevalling tot een goed einde brengen.

Nadat het product een aantal keer getest was, nam de Wereldgezondheidsorganisatie het besluit om het zogenaamde Odón-instrument te steunen. We zijn nu zeven jaar verder en het instrument bestaat uit een opblaasbare zak in geolied polytheen die in de baarmoeder geschoven wordt. Met behulp van een handvat wordt de zak rond het hoofdje van de baby bevestigd. Wat dan nog rest is het medische team dat de baby tevoorschijn haalt door alleen nog maar aan de zak te hoeven trekken.

Intentie is dat het Odón-instrument in de toekomst de verlostangen gaat vervangen. De tang kan tot ernstige verwondingen leiden als het op een verkeerde manier gebruikt wordt. Zeker in ontwikkelingslanden zie je dat vaak doordat de medici niet goed opgeleid zijn. Verwondingen aan het hoofd, verplettering, bloedingen en verwringing van de wervelkolom kunnen het resultaat zijn. Het uitvoeren van een keizersnede is in deze landen vaak ook niet zonder gevaar; ze beschikken vaak niet over de juiste instrumenten en medici.

Het Odón-instrument zou dus zeker in deze ontwikkelingslanden uitkomst kunnen bieden waardoor de kans op een gezonde baby groter wordt. Levens kunnen daarmee gered worden. Een mooie bijkomstigheid is dat het ook de kans verkleint dat de baby bij de geboorte besmet wordt met het aidsvirus. Een probleem dat nog te vaak voorkomt in de arme landen.

De uitvinding van Jorge Odón werd enthousiast onthaald door de Wereldgezondheidsorganisatie. Uit onderzoek blijkt dat er bij 10% van de bevallingen complicatie optreden. Dat leidt tot de doodgeboorte van zo’n 5,6 miljoen baby’s en 260.000 vrouwen. De verlostang bestaat al zo’n 400 jaar en sinds die tijd zijn er op dit gebied weinig nieuwe ontdekkingen gedaan.

Het instrument moet nog diverse proeven ondergaan en is tot nu toe pas getest op 30 Argentijnse vrouwen bij een natuurlijke bevalling. De Argentijnse arts heeft wel al een overeenkomst getekend met een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in medische technologie. Het instrument is nu al een maand in preproductie.

De WHO geeft aan dat het product op en veilige manier gebruikt kan worden door verloskundigen die een minimale opleiding hebben gevolgd.

Kunstverlossingen binnenkort verleden tijd door plastic zak? is een artikel van: Zwanger worden

The post Kunstverlossingen binnenkort verleden tijd door plastic zak? appeared first on ZwangerschapsWiki.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 120