De laatste jaren zijn er steeds meer zwangere vrouwen die kiezen voor een waterbevalling. Het is dan ook veilige manier van bevallen naast de andere manieren van bevallen die in Nederland voorkomen. Als je voor een waterbevalling kiest, kun je zowel tijdens het opvangen van de weeën als tijdens de daadwerkelijke geboorte van je baby gebruik maken van het bad.
Voor een aanstaande moeder is het gebruik van een bad een warme en veilige plek die zorgt voor enige ontspanning tijdens en tussen de weeën door. Je kunt elke houding aannemen en bewegen terwijl je ondersteund wordt door het water (en door eventueel je partner). Het kan de spanningen in het bekken, rug en benen tijdens de weeën verminderen. Door het warme water is de kans aanwezig dat je je beter kunt ontspannen waardoor je je kunt richten op je baby en op alle dingen die er op dat moment in je lichaam plaatsvinden.
De andere voordelen van een waterbevalling zijn:
- Bij een ‘gewone’ bevalling komt de baby na de geboorte meteen in aanraking met koude lucht; bij een waterbevalling kan de baby eerst rustig bijkomen in het warme water en meteen huidcontact maken met zijn moeder;
- De ontsluiting blijkt vaak sneller te voorlopen. Dat blijkt zeker het geval te zijn wanneer de aanstaande moeder in bad gaat als ze meer dan 6 centimeter ontsluiting heeft;
- De uitdrijvingsfase verloopt vaak geleidelijker wat de kans op uitscheuren of een knip verkleint
Je kunt overwegen om een bad te huren om in te bevallen. In je eigen bad bevallen is niet mogelijk. Dit aangezien zo’n bad in de eerste plaats niet wijd en diep genoeg is om alle houdingen aan te nemen en omdat niet je gehele lichaam onderwater is, waardoor je af kan koelen. In de tweede plaats is het bad vaak te smal om goed je benen wijd te maken tijdens het persen. Voor een waterbevalling is het wel nodig dat je thuis een kamer hebt die goed verwarmd kan worden en die is voorzien van een stevige vloer die een groot gewicht kan dragen, in verband met het gewicht van het water.
Veel vrouwen zijn ten onrechte bang dat de baby water binnenkrijgt bij de geboorte. Het water is ongeveer op lichaamstemperatuur en daardoor voelt de baby nog geen impuls om te gaan ademen. Voor moeder en baby kan deze manier van bevallen wat soepeler zijn dan ‘droog’ bevallen.
De ervaringen van vrouwen die daadwerkelijk geboorte hebben kunnen geven aan hun kind in water zijn overwegend positief.
Overleg met je verloskundige of een waterbevalling tot de mogelijkheden behoort. Pin je niet vast op een waterbevalling. Zie het als één van de vele mogelijkheden die tot je beschikking staan als de situatie het toelaat. Het kan namelijk gebeuren dat het heel anders loopt en dat je uiteindelijk geen zin hebt om in bad te bevallen. Je kunt nu éénmaal niet voorzien hoe je zult reageren en hoe de bevalling zal verlopen.
De waterbevalling is een artikel van: Zwanger worden
The post De waterbevalling appeared first on ZwangerschapsWiki.