Quantcast
Channel: ZwangerschapsWiki
Viewing all articles
Browse latest Browse all 120

Pijnbestrijding tijdens bevalling niet vanzelfsprekend in Nederland

$
0
0

pijnklEen onderzoek dat is uitgevoerd onder 5500 moeders heeft aangetoond dat het gebruik van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nederland geen normale zaak is. In slechts 30 procent van de gevallen kiest de zwangere vrouw ervoor om de bevallingspijn te verzachten door middel van medicatie.

Zo’n 75 procent van de vrouwen geeft aan dat ze vinden dat de pijn er gewoon bij hoort als je een baby ter wereld wilt brengen. Want dat een bevalling in de meeste gevallen pijn doet staat voor de moeders buiten kijf. Toch zegt bijna de helft van de moeders dat ze de pijn meteen vergeten waren toen ze hun kindje eenmaal in hun armen konden sluiten; 42 procent van de vrouwen die net bevallen waren, gaven aan de pijn niet meteen vergeten te zijn, maar dat het iets is dat erbij hoort. In 13 procent vond de vrouw de bevalling te zwaar en te pijnlijk om het zomaar te vergeten.

Ondanks de pijn blijken vrouwen toch echte bikkels te zijn. Slechts vijf procent van de vrouwen heeft het uitgeschreeuwd van de pijn tijdens de bevalling. Terwijl toch bij 70 procent van de bevallingen geen sprake was van het gebruik van pijnbestrijding.

Grappig is wel om te weten dat bijna de helft van de vrouwen probeert om er tijdens de bevalling op haar mooist uit te zien. Zo scheren hoogzwangere vrouwen vaak nog hun schaamstreek in de laatste weken van de zwangerschap. En ook de make-up en de gelakte nagels mogen niet ontbreken voor veel vrouwen. Toch helpen deze voorbereidingen niet om (voor veel vrouwen) gênante situaties te voorkomen: 40 procent van de vrouwen moest poepen en 21 procent moest overgeven tijdens de bevalling.

Het onderzoek bracht ook nog de volgende cijfers en weetjes naar voren:

  • 35 procent van de vrouwen waren zo’n 10 tot 15 kilo aangekomen tijdens de zwangerschap. Een normale toename in het gewicht. Bij 23 procent van de vrouwen lag de gewichtstoename tussen de 15 en 20 kilo en in 15 procent van de gevallen kwam de zwangere vrouw tussen de 20 en 30 kilo aan. Na de zwangerschap schaamt 14 procent van de vrouwen zich echt voor haar lichaam; 49 procent zou de kilo’s wel weer kwijt willen, maar is ook trots op wat het lichaam gepresteerd heeft. Van de ondervraagde vrouwen geeft 37 procent aan zich helemaal niet te schamen voor haar veranderde lichaam;
  • Na de bevalling wordt er gemiddeld tussen de 6 en 12 weken gewacht met seks. De frequentie blijkt wel af te nemen: van meerdere keren per week naar 1 keer per week of zelfs 1 tot 2 keer per maand. Zo’n driekwart van de vrouwen geeft aan niet zonder seks te kunnen; het gemis aan intimiteit zou te groot zijn;
  • Bijna helft van de vrouwen geeft aan dat ze na de bevalling moeite hebben met het vinden van een goede balans binnen het nieuwe gezinnetje. De vader komt toch vaak op de tweede plaats. Zo’n 45 procent van de stellen maakt zelfs geen tijd meer voor elkaar!

Pijnbestrijding tijdens bevalling niet vanzelfsprekend in Nederland is een artikel van: Zwanger worden

The post Pijnbestrijding tijdens bevalling niet vanzelfsprekend in Nederland appeared first on ZwangerschapsWiki.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 120